Is beslissen voor jou ook een uitdaging?

Ben jij iemand die gemakkelijk keuzes maakt of beslissingen neemt?

Ik moet toegeven dat dat voor mij nog één van mijn grootste uitdagingen is. Wanneer ik een beslissing moet nemen, overweeg ik direct de verschillende opties, bekijk ik de voor- en nadelen, de impact, …

En daar is op zich natuurlijk niets verkeerd mee want dan gaat het om een weloverwogen beslissing. Waar het echter wel kan vast lopen, is het moment dat er effectief een knoop moet doorgehakt worden en er dus effectief een keuze moet gemaakt worden.

En weet je hoe dat komt?
Omdat ik mezelf er dan op betrap dat ik met te veel zaken rekening hou en zeker ook met wat anderen er zullen van denken. Dat zorgt er dan voor dat ik mijn eigen belangen te veel naar de achtergrond schuif en dat het gevoel dan niet goed zit. Wat me dan weer tegenhoudt om effectief over te gaan tot een beslissing.

En vroeger (en als ik eerlijk ben, nu soms nog 😉 ) kon dit me echt veel stress geven en zo stelde ik beslissingen soms zo lang uit dat de situatie zichzelf oploste. Ideaal zou je denken. Maar, helaas was dat niet altijd een gewenste uitkomst.

Nu pak ik het anders aan.Door de jaren heen heb ik mezelf veel beter leren kennen en weet ik wat belangrijk is voor mij. Dus wanneer ik nu zo’n onrustig gevoel krijg bij een beslissing, neem ik even afstand en toets ik de verschillende opties af aan de dingen die voor mij belangrijk zijn en die passen bij wie ik echt ben. Op die manier kan ik niet alleen sneller beslissingen nemen maar zit ik ook niet meer met dat schuldgevoel achteraf.

Voor wie maak jij je keuzes? Voor jezelf of voor een ander?