Hoe zorg je als introvert dat je niet uitgeput raakt?

Als introvert hebben we vaak het gevoel dat we meer tijd nodig hebben dan extraverten om onze batterijen weer op te laden. En dat gevoel klopt ook. Intussen heeft wetenschappelijk onderzoek uitgewezen dat dit te maken heeft met de manier waarop onze zenuwen functioneren. Bij deze kan ik dus bevestigen dat we normaal zijn.

Maar hoe kan je nu voor voldoende rust zorgen en vermijden dat je uitgeput raakt?

Laat me beginnen bij het uitgeput raken. Als je wacht tot je echt moe bent en het gevoel hebt dat je er door zit, dan lukt het heel moeilijk om snel terug een bepaald energiepeil op te bouwen. Je raakt nooit helemaal terug opgeladen en de kans is reëel dat dit tot uitputting leidt.

Het is beter om systematisch pauzes in te lassen. En daarmee bedoel ik niet dat je je ’s morgens voorneemt dat je het zal doen. Daarmee bedoel ik echt dat je het gaan inplannen op regelmatige tijdstippen, net zoals je een afspraak inplant. Wachten tot je tijd over hebt, heeft weinig zin want tijd zal je nooit over hebben. Als je bijvoorbeeld om de twee uur een kwartiertje pauze inlast dan zal de kans kleiner zijn dat je je reserves moet aanspreken of dat je uitgeput raakt.

Wat doe je dan tijdens dat kwartiertje pauze?

Da’s heel simpel (of toch niet 🤔).  Doe de dingen die jou tot rust brengen en je energie geven.
En als dat voor jou betekent, dat je even naar buiten moet. Dan kan je dat bijvoorbeeld eens tijdens de middagpauze doen.
Maar dat kan bijvoorbeeld ook zijn dat je gewoon even voor je uitstaart zonder dat je aan iets specifiek denkt.
Je kan even een grappig filmpje bekijken, iets halen om te drinken, een aantal stretchoefeningen doen of desnoods gewoon je ogen even sluiten. Als het maar iets is wat jouw energiepeil terug op niveau kan brengen.

Nog niet overtuigd? Probeer het dan eens twee weken en merk of het bij jou een verschil maakt.