Veranderen is moeilijk. Daar moeten we niet flauw over doen. Maar … het is wel mogelijk en het kan je leven zo veel rijker maken.
Maar hoe komt het nu dat verandering zo moeilijk is? Laat mij je dit even toelichten.
Mensen die bij mij in persoonlijke begeleiding starten, hebben vaak al een heel parcours afgelegd. Zoals de meeste introverten (en ik pleit zelf ook schuldig 😉), denken ze in eerste instantie dat ze het zelf wel kunnen oplossen. Ze gaan meer voor zichzelf opkomen, ze willen zichzelf meer tonen in vergaderingen, ze willen hun grenzen beter bewaken, … . Ze starten dan vol goede moed met het lezen van een boek. Als ze weten wat ze moeten doen, zal het wel lukken. Maar, het leven van elke dag met zijn prioriteiten raast door zodat het niet onmiddellijk lukt. En na een tijdje komen ze tot de conclusie dat het niets heeft opgeleverd en gaan ze ervan uit dat het hen toch niet zal lukken om ooit te veranderen. ‘Ik ben nu eenmaal zo’.
Hoe komt dat dan?
Dat heeft alles te maken met ingesleten patronen. Dat zijn als het ware automatismen met andere woorden je denkt er niet meer bij na. Je bent het immers al jaren zo gewoon en je doet het dus zonder er nog echt bij stil te staan. Op één of andere manier geeft jou dit een gevoel van zekerheid, van stabiliteit. Dit is het leven zoals jij het gewoon bent.
Nochtans is verandering wel mogelijk als je rekening houdt met volgende 3 factoren:
1.Actie: ga aan de slag met de tips uit de boeken of opleidingen. Als je er alleen maar over leest en verwacht dat de verandering vanzelf zal volgen, dan zal je bedrogen uitkomen.
2.Herhalen: als je een nieuw patroon in je leven wil installeren dan zal je dit niet één, twee of drie keer moeten herhalen. Maar je zal moeten blijven herhalen om een nieuw pad te vormen.
Je kan je dat het best voorstellen als het maken van een nieuw pad door het hoge gras. De eerste keer zal het je best wat moeite kosten om je een weg te banen door het hoge gras. Maar je zal wel al kunnen zien waar je gestapt hebt. De neiging om naar het oude pad terug te keren zal echter nog groot zijn want daar is de weg al voor je gemaakt. Wanneer je echter consequent hetzelfde traject blijft afleggen zal het gras uiteindelijk verdwijnen op het nieuwe pad en groeien op het oude pad. En dan zal je automatisch gaan kiezen voor het nieuwe pad. Dat is het moment dat de verandering zich verankerd heeft.
3.Zoek steun: als je alles alleen blijft doen, heb je ook nooit eens iemand die je dat extra beetje motivatie geeft als het moeilijker wordt of die je feliciteren als het goed gaat. Ga op zoek naar iemand die je een spiegel durft voor te houden, met jou bekijkt wat je anders had kunnen doen, die je de zaken eens vanuit een ander perspectief kan tonen en je helpt om steeds je doel voor ogen te houden.
Als je deze 3 factoren meeneemt in je veranderingsproces dan is het echt mogelijk om tot die verandering te komen.
Wat wil jij aanpakken?