Ben je wel zeker?

Hilde vertelt tijdens ons eerste gesprek dat ze steeds met een ongemakkelijk gevoel zit wanneer ze tegenover haar verantwoordelijke zit. Hilde heeft het gevoel dat ze haar werk niet goed doet, dat ze het niet uitgelegd krijgt en dat haar leidinggevende niet tevreden is over haar.

Wanneer ik haar vraag of deze dat ook effectief gezegd heeft, geeft ze eerlijk toe dat dat eigenlijk nooit met zo veel woorden is gezegd. Integendeel, ze heeft telkens positieve evaluaties. Tijdens de laatste gesprekken was deze echter vaak aan het geeuwen en dit gaf haar de indruk dat het niet interessant was wat ze te vertellen had of dat ze het niet goed wist te brengen. Hierdoor raakt ze dan van slag waardoor ze steeds moeilijker uit haar woorden komt en als ze buiten gaat, heeft ze het gevoel dat ze er niets van gebakken heeft.

Ik vraag haar of ze er wel eens bij stil gestaan heeft dat haar baas misschien om een andere reden geeuwt? Ze denkt even na en komt dan tot de conclusie dat dat inderdaad zou kunnen want ze heeft een baby van 8 maand dus het kan zijn dat daar wat slapeloze nachten bij zijn. Maar ze voegt er aan toe: “Maar, ik denk het niet hoor”

Graag geef ik je hierbij volgende tip:

Als je conclusies trekt, stel jezelf dan de vraag of je hier zeker over bent of dat dat vooral een gevolg is van je eigen innerlijke denkproces dat gepaard is gegaan met heel wat assumpties (geeuw => ik ben saai => ik ben niet goed bezig)

Beter kan je de dingen bespreekbaar maken. Waarom zou je niet kunnen zeggen tegen je verantwoordelijke “Oeps, is het zo saai wat ik aan het vertellen ben.” Of “Kom ik beter op een later moment terug?”.

En als je het gevoel hebt dat je je werk niet goed doet, kan je dit gerust met je leidinggevende delen. Meer nog, als de verwachtingen niet duidelijk zijn, kan je altijd vragen welke verwachtingen er zijn. Dan weet je tenminste wanneer je goed bezig bent.

Hilde ging hiermee aan de slag en kwam te weten dat er inderdaad een zieke baby voor enkele slapeloze nachten had gezorgd en dat het dus niets met haar te maken had.
Bovendien kreeg ze ook te horen dat ze heel tevreden over haar is. Haar verantwoordelijke stelde haar gerust en ze spraken af dat als ze elkaar iets te vertellen hadden, dat ze dat ook openlijk zouden doen in de toekomst.