3 tips om jezelf meer te profileren op een introverte manier

Als introvert krijg je vaak te horen dat je je meer moet profileren, dat je je meer zichtbaar moet maken. Helaas wordt er vaak gedacht dat je dat dan op de extraverte manier moet doen. En dat sluit natuurlijk helemaal niet aan bij het introverte temperament en valt dus op de lange termijn ook niet vol te houden.

Toch kan je jezelf ook meer gaan profileren en dit op jouw manier. Met deze drie tips help ik je alvast een eind op weg:

1. Ga op zoek naar wie je echt bent

Het heeft geen zin om te proberen te zijn zoals de anderen. Dat voelt niet goed aan en de kans dat je het volhoudt is klein. Als je echter vertrekt vanuit je eigen sterktes en leert om die op een efficiënte manier in te zetten, zal je dichter bij jezelf blijven en steviger in je schoenen staan.

Ben jij bijvoorbeeld sterk in 1-op-1 gesprekken?  Waarom zou je hier dan geen gebruik van maken i.p.v. je steeds voor een grote groep te willen profileren?

2. Let op je taalgebruik

Het gebruik van afzwakkende taal kan ervoor zorgen dat je minder overtuigend overkomt. Zelfs als je er meer van afweet dan de andere personen in de kamer.

Het gebruik van woorden zoals ‘misschien’, ‘ik denk’, ‘ik zal proberen’, ‘het zou kunnen’, … zullen je boodschap heel fel verzwakken.

Als iemand jou bijvoorbeeld vraagt: ‘Is dat in orde?’ en jij antwoordt ‘Ja, dat is in orde.’ dan is de kans groot dat ze jou geloven. Als je echter gaat antwoorden: ‘Ja, ik denk het. ‘ dan hebben zij gehoord dat het niet in orde is.

3. Zoek bondgenoten

Als introvert zijn we nogal snel geneigd om alles alleen te willen oplossen. Daarbij vergeten we dan dat wanneer we beroep doen op bondgenoten die complementaire eigenschappen bezitten, we veel meer kunnen bereiken. Niet omdat je als introvert minder waard bent maar omdat je sterker bent wanneer mensen vanuit hun sterktes kunnen vertrekken.

Wil je een voorstel verdedigen en ben je sterker in 1-op-1 gesprekken dan kan het interessant zijn om je voorstel eerst toe te lichten aan een aantal mogelijke bondgenoten in een 1-op-1 gesprek. Je bondgenoten kunnen je nadien dan helpen bij het verdedigen van je voorstel in een grotere groep. Op die manier zullen zij bovendien jou als persoon beter leren kennen en je expertise leren waarderen.